Bukan senang nak puaskan hati bila masak niee... bab2 makan ni aku memang suka sangat2...tambah2 makanan Thai resepi ToMyammm..memang sukee gila2 la Tomyam niee..kalu bole nak makan hari2....mana2 aku pergi makan kat masakan panas ala Thai, aku nak rasa sangat2 sesedap mana masakan kat situ...kebanyakan kedai memang susah nak dapatkan yang sedap...ada 1 kedai ni sebelah ngan flat yang aku menyewa kat Georgetown dulu..memang sedap laa...
nie resepinyaaa...yang nie aku cuba buat sendiri la...
TOMYAM
PERENCAH TOMYAM
5 ulas bawang merah
2 biji cili merah
5 biji cili kering
1 inci lengkuas
2 batang serai
1 sudu udang kering
3 helai daun limau purut
1 inci belacan (dibakar)
air asam jawa, gula & garam
&
Nak guna perencah Tomyam Nor pun sedap gak..
***SUP TOMYAM***
1/4 ekor ayam
5 ekor udang
2 ekor sotong
1 biji bawang besar (potong enam)
5 ulas bawang putih (diketuk)
1 inci lengkuas (diketuk)
2 batang serai (diketuk)
1/2 batang lobak merah, bunga kobis dan sebagainya
5 helai daun limau purut
1 biji tomato (potong empat)
1 sudu besar perencah tomyam buatan sendiri
1 sudu besar sos ikan
2 biji limau nipis
3 sudu susu cair / susu sejat
cili padi
garam
daun ketumbar
Cara-cara
Mula-mula sediakan perencah tomyam. Kisar kesemua bahan kecuali air asam jawa, garam dan gula bersama sedikit air. Kemudian panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga menjadi pes. Sejukkan dan simpan di dalam peti sejuk. Perencah boleh disimpan. Kalau nk guna boleh ambik..
Untuk tomyam, rebus ayam beberapa minit bersama air. Masukkan bawang besar, bawang putih, daun limau purut, serai, cili padi dan lengkuas. Kemudian masukkan sotong, udang, sayur-sayuran seperti lobak merah, bunga kobis, tomato dan sebagainya.
Masukkan pes tomyam, sos ikan, perahan limau nipis dan sedikit garam.
Padamkan api. Masukkan susu cair dan daun ketumbar.
Tomyam sedia dihidang..
0 comments:
Post a Comment